Dagarna på barn 4
tisdag 27 mars 2012 @ 09:32 | Första tiden med lillasyster hjärta

Torsdag 22 mars 2012
Lillasyster föds klockan 13.46 och vid vägning/mätning märker man att hon är skakig. Blodsocker tas och det är lågt. Hon tillmatas med 20 ml, dock fortfarande lågt blodsocker. Likadant efter lite glukos i munnen också. Barnläkaren kommer och tittar på henne och bestämmer att hon ska till barn 4. Medan jag äter middag följer Nicklas med henne dit. När jag kommer till barn 4 så bestäms det att vi får åka upp till BB. Under kvällen kollas blodsockret igen men maskinen säger bara lågt så Nicklas följer med henne ner på barn 4 än en gång. Hon blir inlagd och vid 22-tiden hämtar Nicklas mig. Hon har fått påkopplat dropp, 8 ml/timmen och eftersom doktorn tycker hennes bilirubinvärde redan stigit väldigt snabbt läggs hon under två lampor för att ’sola’, men även på en madrass som lyser under henne.

Fredag 23 mars 2012
Under morgonen/förmiddagen har man sänkt glukosdroppet till 4 ml/timmen. Man har även kunnat plocka bort madrassen och en av lamporna då bilirubinvärdena saktat upp lite. Sent på kvällen plockar man bort den sista lampan, bilirubinvärdet har inte vänt än men det ökar inte lika snabbt. Däremot höjer man glukosdroppet igen, 12 ml/timmen, då blodsockret är lågt igen.

Lördag 24 mars 2012
Under lördagskvällen verkar blodsockret börjat stabilisera sig lite så man kan äntligen efter ett dygn på 12 ml/timmen börja dra ner på droppet.

Söndag 25 mars 2012
När jag kommer till lillasyster på morgon har hon ’bara’ 5 ml/timmen på glukosdroppet, och man kan vid varje matning/sockerkoll sänka ytterligare. Hon äter numera 60 ml babysemp, lite ur flaska och resten i sond. Jag har sedan lördagen pumpat efter varje amningstillfälle. På söndagkväll kopplar man bort droppet och ökar maten till 70 ml. Bilirubinvärdet har dessutom börjat sjunka.

Måndag 26 mars 2012
Halv sju på morgon knackar det på rummet och in rullas lillasyster. Äntligen utanför lättvårdssalen!Vi liggammar och går tillbaka till salen vid sju för mat ur flaska/sond. Det bestäms att jag får ta med mig lillasyster när det är dags att gå igen och vi får äntligen mysa på tillsammans på vårt rum. Under ronden bestämmer läkaren att det ej behövs kollas blodsocker vid varje måltid längre och vi kan sköta allt från rummet. Minskar ner maten till 60 ml och det ska bara behövas ätas ur nappflaska, vilket fungerar jättebra. Hon har tidigare ätit kring 50-60 ur flaskan, resten i sond. Dagens vikt är 4350 gr. Under eftermiddagen/kvällen dras sonden ur. Mitt pumpande börjar ta sig och mängden mjölk ökar vid varje pumpning.

Tisdag 27 mars 2012 (idag)
Lillasyster har själv minskat mängden mat ur flaskan och får nu i sig 40-50 ml efter varje amning. Det pratas eventuellt om att få åka hem på permis, redan idag. Vi inväntar ronden och får se om läkaren har något att invända emot.

En kommentar
  1. 65
    Malin | torsdag 29 mars 2012 @ 15:10

    Varför har hon lågt blodsocker?


Skriv en kommentar